Op 28 juni 1943 om 23.45 uur steeg een Britse bommenwerper, type Short Stirling MK III van het 15de Squadron Royal Air Force  op in Mildenhall in Engeland met het doel Keulen te bombarderen. Op de terugweg is het Engelse vliegtuig na een luchtgevecht brandend neergestort achter de boerderij van de familie Roozenboom op Heeswijk in Montfoort.
De bommenwerper lag half in de Hollandse IJssel en half op de walkant aan de Mastwijkse kant. In het vliegtuig zaten zeven bemanningsleden.

Navigator sergeant H. Mallen is met parachute uit het vliegtuig gesprongen en richting Benschop gevlucht. Hij was de enige overlevende en is door de Duitsers uiteindelijk krijgsgevangen genomen. De overige zes bemanningsleden zijn omgekomen en liggen naast elkaar begraven in Amersfoort. 

De crash van dit vliegtuig is jarenlang onbekend gebleven bij een groot deel van de Montfoortse inwoners. Dit kwam mede door het feit dat tot en met medio 2021 de crash van dit vliegtuig in de Nederlandse oorlogsarchieven stond geregistreerd op het plaatsje Heeswijk in Brabant in plaats van het buurtschap Heeswijk bij Montfoort (voorheen gemeente Linschoten).

Van de bemanningsleden waren ook geen foto's bekend. Het onderzoeksteam van Memorials Montfoort heeft de afgelopen maanden aan de hand van de Britse oorlogsarchieven veel meer informatie kunnen achterhalen over de bemanningsleden waaronder een aantal foto's. De komende maanden zullen leden van het comité deze informatie beschrijven voor een uitgebreid artikel en voor het nog te maken lespakket "Montfoort in de oorlog".  De eerste verhalen staan onder "achtergrondverhalen"op deze website.

Ook heeft Comité Memorials Montfoort contact weten te leggen met een zoon van één van de omgekomen Britse bemanningsleden van de "Heeswijk" Bommenwerper.  

Deze Gordon Garfit was één van de 7 nabestaanden die bij de onthulling van het gedenkteken op 29 juni 2022 aanwezig was. Hij hield daar ook een prachtige toespraak waarin hij aangaf dat zijn vader vocht voor de vrijheid en dat hij trots op hem was. ijn vader op touw wordt gezet. 

Stirlings in formatie (01).jpg

pag 8 crash site heeswijk.JPG

Steun Memorials Montfoort en doneer !

Steun Memorials Montfoort en doneer !

Steun Memorials Montfoort en doneer !