Op woensdagavond 03 februari 1943, 18:22 uur, vertrok de Stirling-bommenwerper BF 415 vanaf Ridgewell Airfield, Essex (Engeland) op een missie naar Hamburg (Duitsland).

Het toestel werd op de terugweg neergeschoten door een Duitse nachtjager en is rond 23.00 neergestort in het weiland tussen de boerderijen van de familie Spruit en familie Van Blokland op ongveer 400 meter vanaf de weg. Alle bemanningsleden (acht, waarvan zeven Britten en één Canadees) kwamen hierbij om het leven en werden naast elkaar begraven op de gemeentelijke begraafplaats (Julianalaan) te Montfoort. 

Het onderzoeksteam van Memorials Montfoort heeft aan de hand van de Canadese en Engelse oorlogsarchieven nog veel meer informatie vergaard waaronder  ooggetuigeverslagen van veldwachters Ter Laak en Sas en documenten van de opgraving van het vliegtuig in 1946.

Zo weten we nu bijvoorbeeld dat de Duitse piloot die de Stirling had neergeschoten een paar dagen later is langs geweest op de crash site om een foto te nemen van zijn "Sieg". Deze Duitse piloot logeerde toen in Hotel De Zwaan in Montfoort. De komende maanden zullen leden van het comité alle informatie beschrijven voor een uitgebreid achtergrond artikel voor de website en het nog te ontwikkelen lespakket "Montfoort in de Oorlog". 

Afbeelding3.jpg

Afbeelding1.jpg

Afbeelding2.jpg

Steun Memorials Montfoort en doneer !

Steun Memorials Montfoort en doneer !

Steun Memorials Montfoort en doneer !