Heel Montfoort helpt mee!

Een belangrijk uitgangspunt is dat de twee memorials een postuum geschenk worden van de gehele Montfoortse gemeenschap aan de omgekomen vliegers en hun nabestaanden. Dit wil het comité bereiken door de monumenten te laten maken, plaatsen, financieren en te laten onderhouden door Montfoorters.

De familie Groenewoud van RVS Montfoort BV heeft het prachtige logo van Memorials Montfoort met de "spider" en het siloueth van de Stirling ontworpen.

Dit logo vormde de basis van het ontwerp voor het gedenkteken op Blokland.  RVS Montfoort heeft dit gedenkteken vervaardigd uit RVS. Dit familie bedrijf heeft zich gespecialiseerd in maatwerk voor grote zeejachten. Dus als het materiaal tegen zeewind en zeezout kan dan kan het ook tegen de boerenlucht op Blokland.

Martine Pouw van Studio Zien! heeft op basis van het logo een ontwerp gemaakt voor de crash site Mastwijkerdijk. Op dit gedenkteken is een speciale plek vrijgemaakt voor Sergeant H. Mallen die met een parachute uit het vliegtuig wist te springen en als enige de crash overleefde. Het bedrijf Metaal Direct van de Montfoortse ondernemer Mark van Eldik heeft het ontwerp gerealiseerd uit Cortenstaal en neemt tevens de realisatie van een rustplaats voor fietsers pal naast het gedenkteken voor zijn rekening. 

Scholieren van groep 7 van de Montfoortse basisscholen gaan zorgen voor de schoonmaak en onderhoud van beide Memorials.

Nu de gedenktekens zijn gerealiseerd gaat het comité Memorials Montfoort zich richten op het afmaken van het digitale monument ( website) met daarop de achtergrond verhalen van de bemanningsleden en het ontwikkelen van een interactief lespakket over Montfoort in de Oorlog met daarin aandacht voor de twee Britse Bommenwerpers en andere gebeurtenissen in onze stad tijdens de oorlog. Doneren voor dit project kan via de website. Met elkaar geven we de (oorlogs) geschiedenis door want vrijheid is niet vanzelfsprekend! 

Overzicht locaties Memorials Montfoort

De locaties van de Memorials zijn vlakbij de crash sites langs wegen waar veel wandelaars en fieters langkomen. 

Op Blokland staat het gedenkteken ter hoogte van Blokland nr 62. 

Het memorial Blokland is opgenomen op de website Traces of War 

De andere Stirling is op Heeswijk half in de IJssel en half op de zomerdijk aan de Mastwijkerdijk neergestort. Langs de drukke Provinciale weg is het verkeerstechnisch niet wenselijk om een gedenkteken neer te zetten. Aan de andere kant van de Ijssel, op de Mastwijkerdijk kan dat wel en vanaf daar is er mooi zicht op de crash site.

Mark van Eldik van Metaal Direct heeft zich over het project Mastwijkerdijk ontfermd. Daar staat niet alleen een fraai gedenkteken maar ook een rustplaats voor fietsers en wandelaars met fraai uitzicht over het weiland waar in 1943 de Stirling bommenwerper crashte. 

Het memorial Mastwijkerdijk is opgenomen op de website Traces of War 

Steun Memorials Montfoort en doneer !

Steun Memorials Montfoort en doneer !

Steun Memorials Montfoort en doneer !